UN
0

Lideri pozvali na odlučniju akciju protiv siromaštva

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svjetski lideri pozvali su u četvrtak u New Yorku na odlučniju akciju u suzbijanju siromaštva u svijetu, s obzirom da se finansijska kriza širi i rastu cijene hrane, što prijeti da dodatno pogorša položaj siromašnih.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon je u obraćanju svjetskim liderima na samitu posvećenom temi siromaštva, poručio članicama međunarodne zajednice da budu darežljive i velikodušne.

Generalni sekretar Ban je rekao i da je uz zadovoljavajuće fondove i političku volju, moguće dobiti bitku protiv siromaštva, gladi, bolesti i nejednakosti među ljudima. prenio je Reuters.

Rasprava o siromaštvu u svijetu pokrenuta je osam godina pošto su članice UN-a postavile plan nazvan Milenijski razvojni ciljevi (MDG), za rješavanje tog problema do 2015. godine.

Dok je u nekim zemljama postignut napredak na ovom polju, UN upozorava da ni jedna zemlja u Africi nije na putu da postigne ciljeve postavljene u planu.

Ban je ranije ove sedmice rekao da bi uz "usklađeno djelovanje", Afrika i njeni partneri mogli da ispune ciljeve, ukoliko bi im bogate zemlje osigurale 72 milijarde dolara godišnje.

Generalni sekretar UN-a rekao je i da je do sada postignut uspjeh u suzbijanju malarije, najvećeg uzročnika smrtnosti među stanovnicima Afrike.

"Ono što smo učinili s malarijom, možemo da učinimo i sa obrazovanjem, zdravljem majki, klimatskim uvjetima i poljoprivredom," naglasio je Ban.

Britanski premijer Gordon Brown poručio je bogatim svjetskim zemljama da ne koriste globalnu finansijsku krizu kao izgovor da zanemare svoje ciljeve u borbi protiv siromaštva.

S druge strane, francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner sumnja da je, s obzirom na trenutno stanje stvari, moguće ispuniti MDG.

Među MDG spadaju iskorjenjivanje ekstremnog siromaštva, kao i borba protiv SIDE, malarije i drugih bolesti do 2015.