Svijet
0

Lideri konferencije na Baliju traže hitne korake u borbi protiv rasta temperatura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Suočeni s topljenjem polarnih ledenih kapa i sve težim sušama, klimatolozi su na velikoj UN-ovoj konferenciji u ponedjeljak zatražili hitnu akciju na stvaranju novoga međunarodnog sporazuma za suzbijanje sve razornijeg rasta temperature u svijetu.

Ključni cilj dvosedmične konferencije, koja je otvorena uz prisustvo delegata iz skoro 190 zemalja, bit će nastojanje da se privoli skeptične Sjedinjene Države da se priruže sporazumu na smanjenju emisije ugljičnog dioksida i ostalih gasova koji stvaraju takozvani učinak staklenika, javio je AP.

Iako je američka delegacija objavila da neće biti "blokada" novom sporazumu, Washington se i dalje protivi koracima koje mnoge druge zemlje podržavaju, poput obaveznih kvota smanjenja emisije gasova od bogatih nacija i ciljne cifre za ograničenje rasta globalne temperature.

Američka pozicija u ponedjeljak je dobila udarac kada je novi australski premijer potpisao dokumente kojima ratificira Protokol iz Kyota. Taj potez ostavlja SAD - vodećeg svjetskog emitera gasova sa učinkom staklenika - jedinom industrijskom silom koja se nije pridružila tome sporazumu.

Lideri konferencije zatražili su od delegata da ubrzaju borbu protiv klimatskih promjena.

"Oči svijeta uprte su u vas. Velika je odgovornost na konferenciji u Baliju da poluči rezultate. Svijet sada očekuje golemi korak naprijed", poručio je Yvo de Boer, izvršni sekretar konferencije.

Konferencija je pokrenuta u jeku porasta globalnih poziva na dramatičnu akciju u zaustavljanju rasta temperatura za koji naučnici tvrde da bi mogao dovesti do nestajanja priobalnih područja i otoka u okeanima zbog povišenog nivoa vode, istrebljenja vrsta, ekonomske katastrofe i prirodnih katastrofa poput oluja, požara i suša.