Svijet
0

Lideri kiparskih Grka i Turaka započeli mirovne pregovore

FENA
Novi predsjednik Kipra Demetris Christofias u petak je održao razgovore s liderom kiparskih Turaka Mehmetom Ali Talatom u cilju ujedinjenja podijeljenog ostrva.

To je prvi put da se dvojica ljudi sastaju otkako je Christofias izabran za predsjednika prošlog mjeseca.

Obojica lidera su s političke ljevice i optimistični su prema šansama da rade zajednički na postizanju rješenja.

Mirovni pregovori zakočeni su od 2004., kada su kiparski Grci odbili UN-ov mirovni plan.

Christofias i Talat sastali su se u UN-ovoj tampon zoni u blizini napuštenog nikozijskog aerodroma. Razgovorima posreduje specijalni predstavnik UN-a za Kipar Michael Moller.

Pitanje je sada koliko će dobre volje biti ugrađeno u elemente rješenja, javlja dopisnica BBC-a s Kipra Tabitha Morgan.

Obojica lidera promoviraju kontakte između zajednica kiparskih Grka i Turaka, ali još nije jasno kako će se pregovori nastaviti.

Talat se zalaže za vraćanje planu iz 2004. koji je uživao podršku UN-a - ali pošto ga je odbilo 75 posto glasača kiparskih Grka Christofias se zalaže da se rasprave temelje na sporazumu postignutom u julu 2006.

Taj je sporazum fokusiran na pojedinačne mjere gradnje povjerenja i praktična područja na kojima se može postići napredak.

Prije razgovora, Christofias je izjavio kako se nada da će biti postignut sporazum o otvaranju prijelaza u ulici Ledra, pječaške trake u Nikoziji koja se proteže duž linije koja dijeli grad.

Ulica je postala simobolom podjele ostrva.

Dopisnica BBC-a javlja da će, bez obzira šta se odluči, pregovori vjerovatno biti dugi i teški - i kao što je i sam Christofias izjavio - diplomatska inicijativa ne može sebi priuštiti neuspjeh.

Kiparski Grci i Turci podijeljeni su od 1974., kada je Turska poslala trupe na sjever nakon puča kiparskih Grka koji su tražili ujedinjenje s Grčkom.

Podjela ostrva dugo stoji kao prepreka turskim naporima da se pridruži EU. Grčki jug Kipra, koji se pridružio EU u 2004., drži pravo veta na turski prijem u EU.