Završen samit u Japanu
15

Lideri grupe G20 upozorili na slab globalni ekonomski rast zbog rasta tenzija

Srna
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Završen je dvodnevni samit grupe G20 u Japanu na kojem su svjetski lideri upozorili kako postoji rizik da se pogorša globalni ekonomski rast zbog jačanja trgovinskih i geopolitičkih tenzija i pozvali na uspostavljanje slobodnog i fer trgovinskog okruženja.

U kominikeu objavljenom na kraju samita, održanog u Osaki, lideri G20 saopćili su da je globalni ekonomski rast i dalje slab.

"Težimo realizaciji slobodne, fer, nediskriminatorske, transparentne, predvidive i stabilne trgovine i investicionog okruženja te da tržišta ostanu otvorena", ističe se u kominikeu.

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je na konferenciji za novinare da su lideri G20 saglasni sa potrebom da članice predvode snažan globalni ekonomski rast.

Prema njegovim riječima, članice G20 su se saglasile sa osnovnim principima podrške sistemu slobodnog trgovinskog sistema.

Američki predsjednik Donald Trump na samitu je prenio Abeu da je višedecenijski sigurnosni sporazum između dvije zemlje nepovoljan po SAD i da ga treba izmijeniti.

Trump je naveo da ne planira da se povuče iz Sporazuma koji, kako je ocijenio, predstavlja preveliko opterećenje za SAD.

"Rekao sam Abeu da sporazum treba promjeniti. Podsjetio sam ga da sporazum predviđa da će, ukoliko neko napadne Japan, Amerika reagovati punom silom, ali ukoliko se desi suprotno, Tokio nema obavezu da učini isto. To nije pošteno", naglasio je Trump.

Sporazum je potpisan nakon predaje Japana u Drugom svjetskom ratu i obavezuje SAD da brane tu zemlju.

Zauzvrat Japan daje vojne baze koje Washington koristi za širenje utjecaja širom Azije, uključujući i najveću koncentraciju mornaričke pješadije u inostranstvu na ostrvu Okinava te borbenu grupu predvođenu nosačem aviona u bazi Jokosuka u blizini Tokija.

Kada je riječ o borbi s klimatskim promjenama, američki lider ponovo je odbio učestvovati u Pariskom sporazumu o klimi.

Ostali učesnici samita ostali su pri zajedničkom stavu od posljednjem samita u Argentini. Time se 19 zemalja obavezalo na poštivanje Pariskog klimatskog sporazuma, a jedino su SAD ostal protiv.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je zajednički stav 19 zemalja.

"Ovaj proces se ne može preokrenuti", rekla je Merkelova na kraju dvodnevnog samita G20 u Osaki.

Što se tiče saradnje SAD-a i Rusije, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da će Moskva učiniti sve da se poboljšaju odnosi sa SAD.

Putin je rekao u Osaki da je susret sa Trumpom bio dobar, poslovan i pragmatičan.

"Mislim da smo obojica shvatili da je neophodno na neki način riješiti trenutnu situaciju", rekao je Putin.

On je dodao da dvije zemlje moraju nekako pronaći način da "okrenu list i krenu naprijed".

Putin je pozvao Trumpa da posjeti Moskvu u maju naredne godine kada se obilježava 75 godina od pobjede u Drugom svjetskom ratu.