Vikend razgovori
3

Lideri grupe G-7 nisu optimistični zbog samita, najveća prepreka Trump

I. Č.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Samit lidera najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta G-7, za koji malo ko vjeruje da može polučiti rezultate, održava se gradu Biarritz u Francuskoj u vrijeme kada je globalna ekonomija nestabilna, ratovi na Bliskom istoku ne jenjavaju a amazonska prašuma gori, piše CNN.

Sastanak skupine je uslijedio nakon sedmice u kojoj se ponašanje američkog predsjednika Donalda Trumpa čini sve neskladnijim, a njegov položaj na svjetskoj sceni izgleda sve izoliraniji. Njegovi partneri su pristigli na vikend razgovore s malo nade da će postići konsenzus u pogledu ekonomije koju vodi i drugih globalnih pitanja.

Njegovom dolasku prethodila je igra sa tarifama i najava povećanja carina kineskim uvoznicima u Sjedinjene Američke Države za koje ekonomisti, i većina lidera skupine G-7, vjeruju da doprinose globalnoj ekonomskoj krizi.

Trump, za razliku od drugih lidera, širi lažni optimizam, poručujući kako je vrijeme fantastično, kako se svi slažu i kako smatra da će lideri dosta toga postići ovog vikenda. No, i francuski predsjednik Emmanuel Macron je uložio malo truda da objasni sve razlike u njihovim stajalištima, naročito kada je riječ o vrućim temama poput klimatskih promjena.

Svjetski čelnici imaju puno toga za raspravu. Na stolu su gnojna pitanja vanjske politike poput Irana i svježe tenzije između Indije i Pakistana. Domaćin samita, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kaže da se također želi pozabaviti jakim požarima u amazonskoj prašumi.

Trump je insistirao na posebnom nedjeljnom jutarnjem zasjedanju kako bi se raspravljalo o globalnoj ekonomiji, što je većini lidera postala najvažnija stvar. Ostali čelnici krive njegovo korištenje tarifa - podjednako za prijatelje i neprijatelje - za obustavu ekonomskog rasta, što je ograničilo proizvodnju i bacilo tržište dionica u nemir.

Zapravo, postoji oskudan optimizam da će samit G7 pružiti vrstu solidarnosti s prijetećim silama koje je proizveo u prošlosti. Trump je jasno izrazio negodovanje zbog sastanka, zbog čega je grupa G7 negodovala. U razgovorima sa suradnicima proteklih tjedana, on je ispitivao zašto mora prisustvovati samitu ove godine, smatrajući to posebno neproduktivnim korištenjem svog vremena, kažu ljudi upoznati s tim razgovorima.

G7 predstavlja najveću svjetsku ekonomiju i već je dugo redovna stanica u kalendaru američkog predsjednika. Članstvo uključuje Sjedinjene Države, Njemačku, Francusku, Japan, Italiju, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo.