Svijet
0

Lideri G8 postigli sporazum o Africi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svjetski lideri na samitu u Njemačkoj okrenuli su u petak pažnju ka Africi dogovarajući se oko 60 milijardi dolara pomoći za borbu protiv AIDS-a i drugih smrtonosnih bolesti na tom kontinentu, sudeći po diplomati sa skupa.

"To pitanje je sada rješeno. Tekst je dogovoren", izjavio je Reutersu diplomat iz zemlje članice Grupe osam industrijski razvijenih zemalja tokom samita.

"Za sporazumom G8 uslijedit će američki prijedlog da se poveća pomoć za borbu protiv tih bolesti na 60 milijardi dolara, uz 30 milijardi koje će doći iz SAD-a", kazao je.

Domaćica skupa, njemačka kancelarka Angela Merkel objavit će sporazum nakon sastanka sa šefovima država šest afričkih zemalja. Detalji plana nisu bili dostupni, otežavajući objavu koliko svježeg novca on uključuje.

Zemlje članice G8 raspravljale su do četvrtka navečer oko pojedinosti pomoći za Afriku. Očekivalo se da se oni široko obavezaju na obećanja data na samitu u Škotskoj 2005. godine kada su izjavili da će udvostručiti finansiranje razvoja do 2010.

Tih 60 milijardi dolara bit će iskorišteno za borbu protiv AIDS-a, malarije i tuberkuloze, bolesti koje posebno pustoše afričke zemlje i njihove ekonomije.

Aktivisti za Afriku tvrde da je obećanje od 60 milijardi dolara manje od UN-ovih ciljnih cifri za širenje tretmana protiv tih bolesti.

Dvojica vodećih aktivista, rok zvijezde Bono i Bob Geldof, izvršili su pritisak na domaćicu samita G8, Angelu Merkel, i njene kolege iz Sjedinjenih Država, Britanije, Kanade, Francuske, Italije, Japana i Rusije.

"Kancelarka je zatražila od nas da joj povjerujemo i bili smo u iskušenju, ali ne možemo riskirati da nas G8 opet iznevjeri", izjavio je Bono.