Barack Obama
0

Lideri G 20 moraju naći put za održivi rast

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Lideri velikih ekonomija moraju naći put za održivi ekonomski rast, izbjegavajući pritom "neuravnoteženosti iz prošlosti", poručio je danas američki predsjednik Barack Obama, u saopćenju izdatom uoči samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja i privreda u ubrzanom usponu.

Obama, koji će prisustvovati samitu G20 u Pitsburgu 24. i 25. septembra, ukazao je da su svjetske privrede sada u boljem položaju nego što su bile prije godinu dana budući da je trgovina u porastu, da stresovi na finansijskim tržištima jenjavaju, a finansijske institucije povećavaju neophodni kapital, prenosi Reuters.

Rad G20 je, međutim, daleko od okončanja, ukazao je Obama i dodao da će lideri te organizacije na predstojećem samitu "imati odgovornost da rade zajedno u interesu održivog rasta, da pronađu načine za sprečavanje ponovne pojave krize kao što je sadašnja".

Pronalaženje puta za održivi rast i izbjegavanje neuravnoteženosti iz prošlosti bit će glavne teme na dnevnom redu G20, a samit u Pitsburgu može biti važna prekretnica u tim naporima, ukazao je Obama.