Jednoglasno
8

Lideri Evropske unije pristali na odgađanje Brexita do 22. maja, ali uz uslov

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Lideri 27 zemalja članica Evropske unije postigli su dogovor o odgađanju Brexita nakon zahtjeva britanske premijerke Therese May, potvrdio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, piše BBC.

Naime, oni su Velikoj Britaniji odobrili odgodu izlaska iz EU do 22. maja ako zastupnici odobre sporazum o povlačenju koji je dogovoren s EU sljedeće sedmice. Ako to ne učine, Evropska unija skratit će ovaj rok do 12. aprila.

Britanska premijerka Theresa May tražila je odgađanje do 30. juna kako bi svoj sporazum "progurala" u parlamentu. Međutim, budući da Velika Britanija ne namjerava održati izbore za Evropski parlament, nije moguće odgađanje nakon toga datuma.

May je kazala kako će naporno raditi na izgradnji podrške za postizanje dogovora te da je zahvalna zastupnicima koji su podržali ovaj sporazum.

"Učinit ću sve što je u mojoj moći kako bismo bili sigurni da možemo postići dogovor kako bi naša zemlja išla naprijed", kazala je May.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da su lideri EU spremni na kratku odgodu datuma izlaska, ali uz uvjet da britanski parlament "pozitivno glasa" o sporazumu. Stoga, prema njegovom mišljenju, ostaje otvoreno pitanje o dužini odgode Brexita.

Naime, na konferenciji za novinare s predsjednikom Evropske komisije Jean-Claudeom Junckerom, predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je da će do 12. aprila Velika Britanija morati odlučiti hoće li učestvovati na izborima za Evropski parlament, do tada sve opcije ostaju na stolu.

Jean-Claude Juncker izjavio je da bi Velika Britanija trebala napustiti Evropsku uniju do početka izbora za Evropski parlament 23. maja ako u njima neće učestvovati.

Jean-Claude Juncker i Donald Tusk (Foto: EPA-EFE)
Jean-Claude Juncker i Donald Tusk (Foto: EPA-EFE)

Juncker je kazao i kako je Evropska komisija neumorno radila kako bi pregovarala o sporazumu o povlačenju i odgovorila na zahtjeve Velike Britanije.

Koliko će trajati odgoda izlaska Velike Britanije iz Evropske unije još uvijek nije sa sigurnošću poznato, no sigurno je da to neće biti 29. marta kako je prvobitno planirano.

Podsjećamo, Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk ranije je izjavio da lideri EU mogu odobriti odgodu izlaska Velike Britanije do kraja juna samo ako britanski Parlament potvrdi sporazum o razdruživanju koji je već dva puta odbacio.