{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"

F
26.3.2010. u 19:23
0
0
Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"
0
Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"
Foto: Reuters
Lideri Evropske unije u petak su u Bruxellesu usvojili strategiju "Evropa 2020" čiji je cilj da se velikim investicijama u visoke tehnologije, proizvodnju i korištenje energije neškodljive za okolinu, ostvari bar dva posto ekonomskog rasta godišnje, uz osjetno smanjenje nezaposlenosti.
Šefovi država i vlada evropske dvadesetsedmorice potvrdili su riješenost da se na svjetskom planu izbore za veliko smanjenje zagađivanja planete štetnim gasovima, uz dostizanje već usvojenih planova da se u EU emisije gasova do 2020. smanje za 30 posto u odnosu na 1990. godinu.

Unija će u tom cilju kratkoročno dati 2,6 milijarde eura siromašnim zemljama u svijetu kako bi bile u stanju da finansiraju promjenu tehnologije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na završetku samita EU zatražio od evropskih lidera da izvrše pritisak na ekonomski najvažnije svjetske zemlje u Grupi 20, prije svega na SAD, da prihvate temeljite reforme svjetskog finansijskog sistema.

Time bi se ubuduće izbjegle pogubne krize, kao ona koja je prošle godine pogodila SAD i proširila se na Evropu i ostale dijelove svijeta.

Na završnoj konferenciji za medije novinari su postavili više pitanja zašto evropski lideri nisu usvojili i najavljene mjere za smanjivanje siromaštva u EU i znatno više ulaganja u pospješivanje obrazovnog i stručnog nivoa evropskog školstva i univerziteta.

Trenutno se procjenjuje da u EU oko 80 miliona ljudi živi ispod praga siromaštva.

Iako nije dato posebno objašnjenje, izvori na zasjedanju rekli su da su neke članice EU, kao što su Njemačka i Holandija, te sektore željele da sačuvaju više u sopstvenoj, nego evropskoj nadležnosti, javio je Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: