{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"

F
26.3.2010. u 19:23
0
0
Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"
0
Lideri EU usvojili strategiju "Evropa 2020"
Foto: Reuters
Lideri Evropske unije u petak su u Bruxellesu usvojili strategiju "Evropa 2020" čiji je cilj da se velikim investicijama u visoke tehnologije, proizvodnju i korištenje energije neškodljive za okolinu, ostvari bar dva posto ekonomskog rasta godišnje, uz osjetno smanjenje nezaposlenosti.
Šefovi država i vlada evropske dvadesetsedmorice potvrdili su riješenost da se na svjetskom planu izbore za veliko smanjenje zagađivanja planete štetnim gasovima, uz dostizanje već usvojenih planova da se u EU emisije gasova do 2020. smanje za 30 posto u odnosu na 1990. godinu.

Unija će u tom cilju kratkoročno dati 2,6 milijarde eura siromašnim zemljama u svijetu kako bi bile u stanju da finansiraju promjenu tehnologije u cilju smanjenja emisija ugljen-dioksida.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je na završetku samita EU zatražio od evropskih lidera da izvrše pritisak na ekonomski najvažnije svjetske zemlje u Grupi 20, prije svega na SAD, da prihvate temeljite reforme svjetskog finansijskog sistema.

Time bi se ubuduće izbjegle pogubne krize, kao ona koja je prošle godine pogodila SAD i proširila se na Evropu i ostale dijelove svijeta.

Na završnoj konferenciji za medije novinari su postavili više pitanja zašto evropski lideri nisu usvojili i najavljene mjere za smanjivanje siromaštva u EU i znatno više ulaganja u pospješivanje obrazovnog i stručnog nivoa evropskog školstva i univerziteta.

Trenutno se procjenjuje da u EU oko 80 miliona ljudi živi ispod praga siromaštva.

Iako nije dato posebno objašnjenje, izvori na zasjedanju rekli su da su neke članice EU, kao što su Njemačka i Holandija, te sektore željele da sačuvaju više u sopstvenoj, nego evropskoj nadležnosti, javio je Radio Slobodna Evropa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: