Burni pregovori
305

Lideri EU nakon četiri noći postigli dogovor o paketu vrijednom 1,82 biliona eura

N. V.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Lideri Evropske unije su u Briselu danas postigli dogovor o ogromnom finansijskom paketu za oporavak od koronavirusa i sedmogodišnjem budžetu nakon četvrte noći pregovora.
Evropski blok od 27 člana će otvoriti paket u iznosu od 1,82 biliona eura kako bi se izborili s negativnim utjecajem pandemije na ekonomiju, od čega je 750 milijardi eura bespovratnih sredstava i zajmova.

Sada kada je dogovor postignut, ovaj sporazum će morati da prođe i kroz evropski parlament, a javnosti za sada nisu poznati detalji jutrošnjeg dogovora.

U razgovorima koji su započeli u petak je došlo do raskola među liderima država EU i to između onih koje je koronavirus teško pogodio i onih "štedljivih" koji su zabrinuti zbog troškova, prenosi BBC.

Lideri Istočne Evrope su se protivili nekim uslovima, a zemlje južne Evrope su odbijale zahtjeve tzv. "štedljive četvorke" koju čini zapravo pet zemalja - Nizozemska, Austrija, Finska, Švedska i Danska.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je poručio da je ovo "historijski dan", dok se predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen požalila zbog toga što je došlo do smanjenja budžeta s "moderne politike" u istraživanju i inovacijama.

Ovaj samit je postao najduži EU sastanak još od 2000. godine kada je u Nici sastanak lidera trajao pet dana.