Bez kompromisa
11

Lidere u Evropi očekuje duga noć: Ne mogu se dogovoriti oko rukovodstva EU

A.D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Razgovori o podjeli vodećih mjesta u EU bit će dugi i složeni. Izjave evropskih čelnika uoči summita u Briselu pokazuju i kako će Frans Timmermans, kandidat kojemu su se davali veliki izgledi da postane budući čelnik Evropske komisije, naići na čvrsto protivljenje nekih novijih članica bloka.

Italijanski premijer Guiseppe Conte je rekao kako očekuje "dugi maraton" te da će čelnici "ocjenjivati Timmermansovu kandidaturu".

"Iznijet ćemo svoje prijedloge za mjesto predsjednika Komisije i raspravljat ćemo i o drugim čelnim mjestima. Čini se da razgovori neće biti laki", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki je rekao da Timmermans nije odgovarajući kandidat jer dijeli EU. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je za njega "važno da s tog sastanka izađu s odgovorima i s novim timom", prenosi Hina.

Nekoliko sati prije sastanka čelnika Evropske unije dužnosnici su rekli da je holandski socijalist Frans Timmermans na putu da postane sljedeći predsjednik Europske komisije.

Izuzimajući snažno protivljenje istočnoeuropskih zemalja, Timmermans je, po dvojici diplomata i jednom savjetniku Europskog parlamenta, trebao biti izabran predsjednikom Europske komisije nakon razgovora vođenih između Francuske, Španije, Holandije i Njemačke na summitu G20 u Japanu.

Navodni dogovor, koji je danas cirkulirao u medijima, prema kojem bi Timmermans postao predsjednik Europske komisije, nema podršku Europske pučke stranke, izjavio je ranije hrvatski premijer Andrej Plenković, koji također prisustvuju sastanku.