Šef CDU
112

Lider njemačke opozicije ima prijedlog: Priznavanje Izraela kao uslov za dobijanje državljanstva

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Friedrich Merz iz Kršćansko-demokratske unije (CDU) pozvao je da se "stane na kraj" svim protuizraelskim aktivnostima u Njemačkoj.

Njemačka bi trebala uvesti "jasne" mjere za borbu protiv antisemitizma, rekao je u nedjelju čelnik najveće opozicione stranke u zemlji.

"Razgovor više ne pomaže", kazao je Merz pozivajući na donošenje "nedvosmislenih odluka" za rješavanje problema. Popis mjera koje je predložio opozicioni lider uključuje povezivanje mogućnosti dobivanja njemačkog državljanstva s obavezom poštovanja suvereniteta Izraela.

"Naturalizacija u Njemačkoj mora biti povezana s jasnom predanošću slobodi vjere i uvjerenja, kao i pravu države Izrael na postojanje", kazao je Merz.

Lider CDU-a također je rekao da bi svaki školarac trebao biti obvezan posjetiti muzej koncentracijskih logora prije mature i niko ne bi trebao moći preskočiti takve događaje.

Merz je ranije kazao da su Nijemci s pravom zabrinuti zbog priljeva novih doseljenika iz muslimanskih zemalja, budući da posljednjih godina nije "manjkalo upozorenja" koja su "političari ignorirali".

Naglasio je da se svi muslimani ne smiju smatrati opasnima, ali je zatražio da se oni koji se "ne pridržavaju pravila suživota" suoče s "jasnim odgovorom".