Svijet
0

Lider libijskih pobunjenika u posjeti Kini

FENA
Mahmoud Jibril
Mahmoud Jibril
Diplomatski šef libijskih pobunjenika u utorak je doputovao u dvodnevnu posjetu Pekingu na razgovore s kineskim zvaničnicima o traženju brzog rješenja u toj sjevernoafričkoj zemlji.

Predsjedavajući izvršnog odbora Nacionalnog prelaznog vijeća libijskih pobunjenika, Mahmoud Jibril, trebao bi se sastati s kineskim ministrom vanjskih poslova Yangom Jiechijem kako bi "razmijenili mišljenja o situaciji u Libiji", izjavio je portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei na redovnom brifingu za novinare, prenosi Reuters.

Jibril je doputovau u Peking u utorak, javila je državna novinska agencija Xinhua.

"Vjerujemo da je libijsko Nacionalno prelazno vijeće važna unutrašnja politička snaga i Kina je spremna nastaviti s održavanjem kontakata s Nacionalnim prelaznim vijećem i svim relevantnim stranama na traženju političkog rješenja problema u Libiji", izjavio je Hong.

On je potom upitan predstavlja li Jibrilova posjeta promjenu politike za Kinu, koja generalno izbjegava da se upliće u unutrašnje sukobe drugih zemalja.

Hong nije želio dati širi komentar posjete predsjedavajućeg izvršnog odbora Nacionalnog prelaznog vijeća libijskih pobunjenika Pekingu.