Svijet
0

Lider IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi među finalistima za ličnost godine magazina Time

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Magazin Time objavio je listu finalista koji su u najužem izboru za ličnost godine za 2015. godinu. Izbor je izvršen na osnovu utjecaja koji ličnosti imaju u pozitivnom ili negativnom kontekstu. Među odabranima su i lider IDIL-a Abu Bakr al-Baghdadi, Angela Merkel, Vladimir Putin, Donald Trump i drugi.

U najuži izbor izabran je lider terorističke grupe IDIL Abu Bakr al-Baghdadi, koji, nažalost u negativnom smislu, ima utjecaja na znatan broj ljudi koji čine zločine u Siriji, Iraku, ali i drugim mjestima u svijetu, kao organizatori terorističkih djela.

Aktivisti neformalne grupe "Životi crnaca su bitni" izabrani su među finaliste zbog svoje aktivnosti u borbi za prava crnaca u SAD-u.

Caitlyn Jenner je transseksualka koja se bori za jednakost i prihvatanje LGBT zajednice tražeći razgovore o rodnom identitetu.

Izvršni direktor Ubera Travis Kalanick također je jedan od kandidata za ličnost godine. Procjenjuje se da vrijednost kompanije Uber iznosi blizu 70 milijardi dolara, a mnogi smatraju da je način poslovanja te kompanije nemoralan i ne predstavlja pravednu konkurenciju.

Među kandidatima koji bi mogli biti izabrani za ličnost godine magazina Time su Vladimir Putin, Angela Merkel, iranski predsjednik Hassan Rouhani i republikanski kandidat za predsjedika SAD-a Donald Trump.