Tvrdi da nisu uspjeli
67

Lider Hezbolaha se oglasio povodom 100 dana rata u Gazi: Šta je Izrael ostvario? Ništa, osim smrti

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Povodom stotog dana sukoba između Izraela i Hamasa oglasio se i lider Hezbolaha Hassan Nasrallah koji je poručio kako Izrael nije ostvario nijedan od svojih ciljeva.
Nasrallah je između ostalog izjavio kako Izrael ni nakon 100 dana nije u stanju ugušiti palestinski otpor.

"Nakon 100 dana, Izrael nije uspio da ostvari svoje deklarisane i nedeklarisane ciljeve u ratu protiv Hamasa. Izrael nije bio u stanju da uništi otpor, a kamoli Hamasovu vladavinu. Svim područjima koja su evakuisana na sjeveru Pojasa Gaze i dalje upravlja Hamas", rekao je šef Hezbolaha.

Osvrnuo se i na to šta je Izrael postigao nakon 100 dana sukoba.

"Izrael nije uspio postići čak ni privid pobjede. Neprijatelj nije bio u stanju zaustaviti raketnu vatru, čak ni onu koja je dolazila iz sjevera Gaze. Sami Izraelci kažu da je nakon 100 dana Izrael zaglibljen u neuspjehu, a neki koriste frazu 'duboka rupa' da opišu situaciju u kojoj se trenutno nalaze lideri Izraela. Šta su postigli za 100 dana, osim smrti?", poručio je.

Također, Nasrallah je pohvalio i djelovanje palestinskih grupa.

"Gaza je ušla u svoj 100. dan otpora i nepokolebljivosti, izražavajući legendarnu, neviđenu snagu hrabrosti kakvoj do sada nismo svjedočili u historiji", rekao je prvi čovjek libanske organizacije Hezbolah.