Višesatni govor
61

Lider Hezbolaha kaže da su u ratu od početka i negira umiješanost u Hamasov napad

S. M.
Foto: Al Manar TV
Foto: Al Manar TV
Lider libanskog Hezbolaha Hassan Nasrallah upozorio je na moguću eskalaciju jer se Hezbolah upušta u prekogranične borbe sa Izraelom.

U svom prvom govoru od izbijanja rata, Hassan Nasrallah je rekao da su sve opcije na libanskom frontu otvorene i da je grupa spremna za sve mogućnosti kao i za američke ratne brodove.

"Vaše flote na Mediteranu nas neće uplašiti", rekao je o raspoređivanju američke vojske u regionu.

Nasrallah je nije nastavio tvrditi da je Hezbolah u potpunosti uključen u rat Izraela i Hamasa, ali je kazao da borbe na libansko-izraelskoj granici neće biti ograničene na razmjere koji su do sada viđeni i da su sve opcije na stolu.

"Neki tvrde da će se Hezbolah pridružiti borbi. Kažem vam: Mi smo u ovoj borbi od 8. oktobra. Neki bi željeli da se Hezbolah upusti u sveobuhvatni rat, ali mogu vam reći: ovo što se sada dešava duž izraelsko-libanske granice je značajno i to nije kraj", rekao je on.

Negirao je da je Hezbolah umiješan u napad koji je Hamas pokrenuo 7. oktobra na jug Izraela, rekavši da je "100 posto palestinski".

Nasrallah je upozorio Izrael da ne pokreće preventivnu ofanzivu.

"Kažem Izraelcima, ako razmišljate o izvođenju preventivnog napada na Liban, to će biti najgluplja greška koju ćete napraviti u cijelom svom postojanju", rekao je Nasrallah.

U Izraelu i u cijelom regionu, Nasralahov govor, koji je Hezbolah najavio nekoliko dana unaprijed i uzastopno izigravao, očekivali su se i bojali se da potencijalno najavljuje objavu rata ili da će uputiti neki ultimatum. Ali šef Hezbolaha nije otišao tako daleko.

U svom govoru, Nasrallah se pohvalio da su Hezbolahove vojne akcije na granici odvukle snage IDF-a od rata protiv Hamasa.

"Naše operacije na granici primorale su IDF da preusmjeri snage, oružje i opremu iz Gaze i Zapadne obale na libanski front. Trećina IDF je sada nagomilana na našoj granici", tvrdi on.

Hezbolah je osnovan 1982. godine usred građanskog rata u Libanu, koji je bjesnio 15 godina od 1975. do 1990. godine.