Krajnja desnica
15

Lider AfD-a na udaru kritika zbog relativiziranja nacizma: To je samo ptičiji izmet

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kontroverzni čelnik krajnje desničarske njemačke stranke AfD Alexander Gauland izazvao je buru osuda nakon izjave da je nacistički period Njemačke samo "ptičji izmet 1.000 godina historije"

Obraćajući se mladeži AfD-a u Seebachu Gauland je kazao da samo oni koji prihvate historiju mogu graditi budućnost.

"Hitler i nacisti su samo ptičji izmet tokom 1.000 godina uspješne njemačke historije. Da, prihvatamo odgovornost za tih 12 godina, ali imamo slavnu prošlost koja je trajala duže od prokletih 12 godina", rekao je predsjednik AfD-a.

AfD je ionako često optuživan da koketira sa nacizmom. Odmah je naišao na oštre kritike zbog degradiranja miliona žrtava koje je izazvala vlast nacista

"50 miliona mrtvih u Drugom svjetskom ratu i holokaust nazvati 'ptičjim izmetom' je šamar žrtvama i relativizacija onoga što se desilo u ime Njemačke. Strašno je što je to rekao čelnik navodno civilizovane partije", rekao je Annegret Kramp-Karrenbauer, generalni sekretar CDU-a, partije kancelarke Angele Merkel.

Generalni sekretar SPD-a Lars Klingbeil, druge najjače partije u Njemačkoj kazao je da ovom izjavom AfD skida sve maske.

"Ovo je zastrašujuća trivijalizacija nacional-socijalizma. Sramota je što takvi ljudi sjede u Bundestagu", kazao je Klingbeil.