Svijet
0

Libiju pobuna koštala 1,6 milijardi dolara

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libija je uvezla gorivo u vrijednosti od 1,6 milijardi dolara tokom šestomjesečne pobune protiv režima Muamera Gadafija i još duguje 890 miliona državama među kojima su Turska i Katar, saopštili su večeras zvaničnici.

"Prednost će imati države i prijatelji koji su nam pomogli", izjavio je privremeni ministar finansija Ali Tarhumi.

   Naftni proizvodi, poput benzina i dezel gorva, uglavnom su nabavljani preko pobunjeničke luke Agoko, koja ih je kupovala od trgovinskih kompanija.

   Katar i Turska su među zemljama koje su slale gorivo pobunjenicima, a za vrijeme sukoba zaustavljena su dva tankera koja su prevozila gorivo za Gadafijeve snage.

   Libija je do sada platila 660 miliona dolara, od čega je 400 miliona dolara bilo u gotovini, a ostalo u sirovoj nafti.

   Tokom sukoba, Libija je uvezla 600.000 tona benzina, 830.000 tona dizela, 410.000 tona teškog goriva, 45.000 tona gasa i 20.000 tona avionskog goriva.

   Tarhuni je rekao da je libijska proizvodnja nafte i dalje na nivou od 400.000 barela dnevno. Proizvodnja će vjerovatno biti povećana u narednim sedmicama, nakon što se aktiviraju naftan polja na koja se vraćaju radnici.
   Njemački "Vinteršal" planira da obnovi vađenje nafte u istočnom dijelu zemlje. Prije rata, ova kompanija dnevno je proizvodila 100.000 barela nafte.

   Tarhuni je rekao da izvoz libijske nafte u Evropu preko naftovoda "Grinstrim" neće početi do kraja novembra ili početka decembra.