Bivši ministar
0

Libijski zvaničnici ne bježe zbog straha

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nekoliko bliskih suradnika libijskog čelnika Moamera Gadafija želi prebjeći, ali su previše uplašeni za sigurnost svojih obitelji i prijatelja da bi to učinili, izjavio je u srijedu bivši libijski ministar energetike Omar bin Shatwan Fathi pozivajući NATO da pojača svoje akcije.

On je kazao da mnogi libijski dužnosnici strahuju za svoju sigurnost ako pobjegnu iz zemlje, a obitelji nekih od njih su pod opsadom. "Oni čije su obitelji izvan Libije pobjeći će ako budu imali priliku. Ali mnogi ne mogu pobjeći i sve obitelji ministara su pod nadzorom", rekao je Shatwan.

On je agenciji Associated Press izjavio da je u petak ribarskim brodom iz grada Misrate otišao na Maltu.

Shatwan je bio i ministar industrije, a napustio je vladu 2007. godine, ali je, kako tvrdi, i dalje bio u kontaktu s nekim najvišim vladinim dužnosnicima. Zadnji kontakt s Gadafijem imao je 2006. godine i nije kontaktirao s njegovim sinovima, ali kaže da je razgovarao s ministrima koji su mu prijatelji.

Prije nego što je pobjegao iz Libije, Shatwan je proveo 40 dana zatvoren u svojoj kući u Misrati, gdje je bio svjedok napada Gadafijevih snaga koje su, kazao je, činili uglavnom strani plaćenici.

Prema njegovoj procjeni, u Misrati je poginulo ili je ranjeno najmanje 1.500 ljudi, ali je skoro nemoguće tačno utvrditi broj žrtava jer se mnogi vode kao nestali.

Shatwan je pozvao NATO da pojača svoje vojne operacije u Libiji. "Zapad treba brzo djelovati da završi posao, prije nego što još mnogo više ljudi bude ubijeno", rekao je.

Jedan pobunjenik izjavio je Reutersu da je u borbama u Miarati u srijedu poginula jedna osoba, a da ih je pet ranjeno.

Glasnogovornik pobunjenika Abdel Hafis Ghoga izjavio je da je prestala proizvodnja u naftnim poljima na istoku Libije koja su pod kontrolom pobunjenika nakon što su postala meta napada Gadafijevih snaga.