Svijet
0

Libijski tužilac traži smrtnu kaznu za bugarske medicinske sestre

FENA
Libijski tužilac zatražio je u utorak na suđenju u Tripoliju smrtnu kaznu za pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednoga palestinskog ljekara pod optužbom da su inficirali virusom HIV, izazivačem side, više od 400 djece.

"Taj čin je bio okrutan, zločinački i nečovječan. To je humanitarna katastrofa (...) Tražimo smrtnu kaznu za optužene", rekao je tužilac Omar Abdulhalek, javila je agencija Reuters.

Na prethodnom suđenju utvrđena je krivica i utvrđena smrtna kazna strijeljanjem za šestero medicinskih radnika za djelo, kako je navedeno, namjernog zaražavanja 426-ero djece virusom HIV u vrijeme dok su, kasnih devedesetih godina, radili u bolnici u Bengaziju.

Vrhovni sud je 2005. godine naredio obnovu procesa koji je otpočeo u maju.

Palestinac ljekar Ašraf Alhadžudž i medicinske sestre Bugarkinje Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valentina Siropolu, Kristijana Valčeva i Valja Červeniaška izjasnili su se da nisu krivi na oba suđenja i kazali kako su podvrgnuti torturi da bi priznali krivicu.

Bugarska je zvanično reagirala, dok su stručnjaci za AIDS naveli da je epidemija side u Bengaziju izbila prije nego što su spomenuti medicinski radnici stigli u spomenutu bolnicu.

Oko 50-ero djece inficirane HIV virusom umrlo je, što je izazvalo bijes Libijaca.

Zvaničnici u Tripoliju sugerirali su da bi medicinske sestre mogle biti oslobođene kada bi Bugarska platila odštetu djeci i njihovim porodicama, što bi iznosilo 4,4 milijarde eura (5,5 milijardi dolara).

Bugarska je odbila platiti kompenzaciju, ali se, kako je podsjetila britanska agencija, pridružila SAD-u, EU i Libiji u ideji da se formira fond za pomoć žrvama epidemije.