{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Libijski tužilac traži smrtnu kaznu za bugarske medicinske sestre

F
29.8.2006. u 14:47
0
0
Libijski tužilac traži smrtnu kaznu za bugarske medicinske sestre
0
Libijski tužilac traži smrtnu kaznu za bugarske medicinske sestre
Libijski tužilac zatražio je u utorak na suđenju u Tripoliju smrtnu kaznu za pet medicinskih sestara iz Bugarske i jednoga palestinskog ljekara pod optužbom da su inficirali virusom HIV, izazivačem side, više od 400 djece.
"Taj čin je bio okrutan, zločinački i nečovječan. To je humanitarna katastrofa (...) Tražimo smrtnu kaznu za optužene", rekao je tužilac Omar Abdulhalek, javila je agencija Reuters.

Na prethodnom suđenju utvrđena je krivica i utvrđena smrtna kazna strijeljanjem za šestero medicinskih radnika za djelo, kako je navedeno, namjernog zaražavanja 426-ero djece virusom HIV u vrijeme dok su, kasnih devedesetih godina, radili u bolnici u Bengaziju.

Vrhovni sud je 2005. godine naredio obnovu procesa koji je otpočeo u maju.

Palestinac ljekar Ašraf Alhadžudž i medicinske sestre Bugarkinje Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valentina Siropolu, Kristijana Valčeva i Valja Červeniaška izjasnili su se da nisu krivi na oba suđenja i kazali kako su podvrgnuti torturi da bi priznali krivicu.

Bugarska je zvanično reagirala, dok su stručnjaci za AIDS naveli da je epidemija side u Bengaziju izbila prije nego što su spomenuti medicinski radnici stigli u spomenutu bolnicu.

Oko 50-ero djece inficirane HIV virusom umrlo je, što je izazvalo bijes Libijaca.

Zvaničnici u Tripoliju sugerirali su da bi medicinske sestre mogle biti oslobođene kada bi Bugarska platila odštetu djeci i njihovim porodicama, što bi iznosilo 4,4 milijarde eura (5,5 milijardi dolara).

Bugarska je odbila platiti kompenzaciju, ali se, kako je podsjetila britanska agencija, pridružila SAD-u, EU i Libiji u ideji da se formira fond za pomoć žrvama epidemije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: