Svijet
0

Libijski sud osudio na smrt šestero stranih medicinskih radnika

FENA
Reuters
Reuters
Libijski sud u utorak je osudio na smrt pet bugarskih medicinskih sestri i palestinskog ljekara zbog namjernog zaražavanja stotina djece HIV virusom koji izaziva AIDS.

"Pravda je zadovoljena. Zadovoljni smo", izjavio je Subhy Abdullah, čija je kćerka Mona (7) preminula od AIDS-a nakon što je zaražena u bolnici u gradu Bengaziju u kojoj su radili ovi medicinski radnici.

"Oni bi trebalo da budu uskoro pogubljeni", izjavio je Abdullah Reutersu nakon što je sudac Mahmoud Haouissa izrekao smrtne presude na kraju sedmomjesečnoga ponovnog suđenja u ovom slučaju.

Šestorka je optužena da je HIV virusom zarazila 426-ero libijske djece, od kojih je više od 50 preminulo, u bolnici u Bengaziju krajem 1990-ih godina. Tužba je zahtijevala smrtnu kaznu. Medicinski radnici negiraju optužbe.

Oni su prvi put osuđeni na suđenju 2004. godine i izrečena im je smrtna presuda strijeljanjem. Vrhovni sud prošle je godine, međutim, poništio presudu i naredio da se slučaj vrati nižoj sudskoj instanci.

Evropski komentar za pravdu i sigurnost Franco Frattini izjavio je kako je škoiran i razočaran presudom.

Grupe za ljudska prava širom svijeta stale su u odbranu medicinskih radnika kako bi zaustavile, kako tvrde, moguću zloupotrebu pravde.