Svijet
0

Libijska vlada proglasila prekid vatre u Misrati

FENA
Ministarstvo vanjskih poslova Libije proglasilo je danas prekid vatre u Misrati, gradu na zapadu zemlje nad čijim dijelovima su, prema ranijim tvrdnjama pobunjenika, snage Moammera Gaddafija uspjele povratiti kontrolu.

"Ministarstvo vanjskih poslova objavljuje da su antiterorističke jedinice prekinule vatru na naoružane terorističke grupe koje su vršile teror", prenijela je saopćenje ministarstva libijska novinska agencija Džana.

"U gradu Misrata su uspostavljeni sigurnost i mir i javne službe su počele obnavljati kapacitete za pružanje uobičajenih usluga svim građanima", navedeno je u saopćenju.

U međuvremenu, Katar je priznao pobunjeničko Nacionalno vijeće, kao legitimnog predstavnika naroda, i time postao druga država, poslije Francuske, koja više ne priznaje Gaddafija kao lidera Libije.

Abdulrahman el-Atijah, generalni sekretar Vijeća za zaljevsku saradnju (GCC), ekonomsko-političkog bloka koji okuplja šest zaljevskih zemalja, podržao je odluku Katara i naveo da je "libijski sistem izgubio legitimitet".

Katar je prva arapska država koja je započela patroliranje zonom zabranjenog leta, čije je uspostavljanje odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Libijska državna televizija osudila je odluku Katara, saopćivši da je riječ o "razmetljivom miješanju", kako je navedeno, jedne "državice" u unutrašnje poslove Libije.

Međunarodne organizacije zabrinute su za humanitarno stanje toga opkoljenoga grada, trećeg najvećeg u Libiji. Glasnogovornik libijske vlade izjavio je da je režim 'oslobodio Misratu' i poslijepodne organizirao ulazak stranih novinara u grad. Televizija Al Jazeera citirala je izjavu glasnogovornika pobunjenika koji je rekao da su vladine snage bombardirale grad i da su snajperisti po krovovima kuća.

Crveni križ je objavio da je nekoliko humanitarnih organizacija zadnjih dana brodovima dostavljalo pomoć za Misratu i da pokušavaju od libijskih vlasti dobiti dopuštenje za veću dopremu pomoći na zapad. Stanje je 'jako teško', rekao je Simon Brooks iz Crvenog križa.