Nestabilnost nije prestala
0

Libijci obilježavaju godišnjicu ustanka protiv Gadafija

Sarajevo-x.com
Libijci slave diljem zemlje (Foto: AFP)
Libijci slave diljem zemlje (Foto: AFP)
Libijci obilježavaju godišnjicu ustanka koji je doveo do svrgavanja pukovnika Muamera Gadafija nakon njegove vladavine duže od 40 godina.

Obilježavanja su planirana u gradovima diljem zemlje, a danima traju pripreme u istočnom gradu Benghaziju, gdje je pobuna i počela. No, godišnjica dolazi u vrijeme bojazni od nastavka nestabilnosti.

Stotine pripadnika policije tumara širom zemlje dok međunarodni posmatrači ukazuju na institucionalne praznine u Libiji. Libijski vođa Mustafa Abdul Jalil je najavio žestok odgovor svima koji prijete nacionalnoj sigurnosti.

Dakle, u petak, 17. februara, Libijci obilježavaju godinu dana od prvog velikog protesta protiv Gadafijeve vladavine u Benghaziju, koji je kasnije postao uporište pobunjenika. Krvavi ustanak se brzo proširio zemljom i na kraju doveo i do NATO-ove vojne intervencije. Pukovnik Gadafi je ubijen u svom rodnom gradu Sirtu 20. oktobra prošle godine. Ipak, zvanične proslave neće biti iz poštovanja prema hiljadama ljudi koji su poginuli u borbi za Libiju, ali će na lokalnom nivou biti upriličeni prigodni događaji.

U televizijskom obraćanju uoči godišnjice, Abdul Jalil je ustvrdio da je njegova vlada pružila svoje ruke svim Libijcima, bez obzira na to jesu li podržali revoluciju ili ne. "Ali, ta tolerancija ne znači da smo nesposobni da osiguramo stabilnost naše zemlje", upozorio je on, prenosi AFP.

Ipak, novinari koji izvještavaju iz Libije ističu da novoj vlasti baš i ne uspijeva da pohvata sve konce, tako da se nestabilnost u Libiji nastavlja.