The Times
0

Libijac je trebalo da odsluži doživotnu kaznu

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Na naslovnicama londonske štampe u petak je čovjek u bijeloj trenerci, s kačketom iste boje na glavi, koji je u četvrtak napustio Veliku Britaniju i vratio se u svoju domovinu Libiju.

Riječ je o bivšem agentu libijske obavještajne službe Abdulu Basetu Aliju al-Megrahiju, jedinom čovjeku osuđenom za podmetanje bombe u američki putnički avion koji je 1988. godine eksplodirao iznad škotskog gradića Lockerbieja.

Oslobođen je iz zatvora kod Glazgova iz humanih razloga jer boluje od raka i prema procjenama ljekara ostala su mu još tri mjeseca života.

Svi dnevnici pišu da je škotska vlada odlučila osloboditi Al-Megrahija iako se tome odlučno protivila američka administracija i dio porodica žrtava, koji su zahtijevali da čovjek osuđen za smrt 270 ljudi do posljednjeg dana života ostane u zatvoru.

Dnevnik The Times se u redakcijskom komentaru slaže s onima koji su bili protiv oslobađanja i konstatira da je zločin za koji je Libijac osuđen takav da je trebalo da odsluži doživotnu kaznu.

Ni Daily Telegraph ne odobrava odluku i upozorava škotsku vladu da bi mogla platiti ekonomsku cijenu zbog toga što je postupila suprotno onome što je tražila Amerika.

Amerika je najveći izvor stranih investicija za Škotsku, a budući da su Amerikanci vrlo osjetljivi kada je riječ o terorizmu, možda će Edinburghu ubuduće biti teže privući američke investitore, upozorava list.

The Independent, na drugoj strani, ukazuje da iznad cijele priče o Lockerbieju lebdi osjećaj da ta eksplozija aviona nije potpuno rasvijetljena.

Ostaje sumnja da su bili umiješani i drugi i da se iza presude jednom čovjeku krije priča koja nikada nije do kraja istražena, a sada možda nikada neće ni biti, navodi Independent.