U vodama blizu Tripolija
0

Libija: Zaplijenjeni brodovi s oružjem za pobunjenike

FENA
Libijska mornarica presrela je dva broda u vodama zapadno od Tripolija koji su bili natovareni katarskim naoružanjem namijenjenim libijskim pobunjenicima, saopćila je libijska vlada u Tripoliju.

Portparol vlade u Tripoliju Moussa Ibrahim rekao je u ponedjeljak navečer novinarima da je mornarica presrela dva broda oko dva sata iza ponoći, poslije pretovara tereta sa broda pod tuniskom zastavom i pošto su se uputili ka Zanzuru, oko 30 kilometara od Tripolija.

Ibrahim je kazao da je zaplijenjeno oružje pakistanske proizvodnje i da je bilo namijenjeno za naoružavanje katarske vojske.

Portparol libijske vlade dodao da je i 11 pobunjenika uhapšeno, među njima i dva oficira, prenosi AFP.

Velika autobomba pronađena je u ponedjeljak ispred hotela u Benghaziju gdje su smješene zapadne diplomate, vođe libijskih pobunjenika i novinari, saopćili su sinoć sigurnosni zvaničnici.

Mali kamion s oko 30-40 kilograma plastičnog eksploziva otkriven je na parkingu hotela Tibesty u blizini centra pobunjeničke prijestonice Banghazija.

Neimenovani izvori su rekli za AFP da je vozilo tu bilo parkirano sedmicama.

Otkriće autobombe podgrijalo je strahove da je u Benghaziju prisutna "ćelija" libijskog lidera Moammara Gaddafija u vrijeme dok sukobi u Libiji između vladinih snaga i pobunjenika, uz zračne udare NATO-a ulaze u peti mjesec.