Rješenje spora sa Švicarskom?
0

Libija ukinula zabranu izdavanja viza za šengensku zonu

FENA
Libija je ukinula zabranu izdavanja viza državljanima 25 evropskih zemalja šengenske zone odgovarajući na odluku Evropske unije da 188 libijskih državljana skine s "crne liste" za izdavanje šengenskih viza.

U saopćenju libijskog ministarstva vanjskih poslova izdanom u subotu navodi se da je ova odluka donesena u interesu jačanja suradnje Libije sa EU-om, prenio je Reuters.

Libija je zabranila izdavanje viza državljanima zemalja članica šengenske zone nakon što je Švicarska stavila zabranu za davanje viza libijskim dužnosnicima, za njih 188, među kojima je bio i libijski lider Moamar Gaddafi i članovi njegove obitelji.

Prema uvjetima šengenskog sporazuma, sve članice obvezne su primjenjuju odluku bilo koje od njih vezanih za uskraćivanje viza.

Uzrok ovih mjera je diplomatski incident iz jula 2008. godine kada je švicarska policija uhapsila Gaddafijeva sina Hanibala zbog maltretiranja zaposlenih u ženevskom hotelu u kome je odsjeo sa suprugom.

Iako su optužbe protiv Hanibala ubrzo povučene i on pušten iz pritvora, Libija je u znak odmazde prekinula izvoz nafte u Švicarsku, povukla milione dolara iz švicarskih banaka i prestala izdavati vize građanima zemalja šengenske zone.