U gradu Beni Valid
0

Libija: U sukobima vojske i militanata poginulo 14, ranjeno 200 osoba

Anadolija
(Foto: Arhiv/AFP)
(Foto: Arhiv/AFP)
U sukobu libijske vojske i militanata u gradu Beni Valid, smrtno je stradalo 14, dok je 200 osoba ranjeno, javio je izvještač agencije Anadolija.

Libijska vojska je, nakon duže opsade, ušla u Beni Valid. Snage sigurnosti Libije, u okviru operacija pokrenutih nakon ubistva Umrana Shabana, koji je zarobio bivšeg libijskog vođu Muammera Gaddafija, naišle su na otpor militanata u Beni Validu. Nakon duže opsade grada postignut je sporazum kojim je omogućen ulazak vojske u Beni Valid.

Sinoć je u Beni Validu, prilikom hapšenja smrtno stradao najmlađi sina Muammera Gaddafija Khamis al-Gaddafi, za kojeg se mislilo da je ubijen u toku revolucije.

Khamis al-Gaddafi, teško je ranjen u sukobu sa snagama sigurnosti, a od zadobijenih rana preminuo je na putu za Misratu, gdje je trebao biti hospitaliziran, saopštio je glasnogovornik Nacionalnog vijeća Libije Omer Ahmidan.

U istoj operaciji libijske vojske zarobljen je i Musa Ibrahim, koji je obnašao dužnost glasnogovornika nekadašnjeg diktatorskog režima Muammera Gaddafija.