Nakon protesta
22

Libija suspendovala šefa diplomatije zbog sastanka sa kolegom iz Izraela

I. M.
Libijska ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush (Foto: EPA-EFE)
Libijska ministrica vanjskih poslova Najla al-Mangoush (Foto: EPA-EFE)
Libijska vlada suspendovala je ministricu vanjskih poslova nakon što je njen izraelski kolega objavio da je razgovarao sa njom prošle sedmice u Rimu, uprkos tome što zemlje nemaju formalne odnose.

Premijer Libije Abdul Hamid Dbeibah rekao je u nedjelju navečer da je ministrica Najla al-Mangoush "privremeno suspendovana" i da će biti predmet administrativne istrage komisije kojom predsjedava ministar pravde.

Na ulicama Tripolija i njegovih predgrađa u nedjelju uvečer izbili su protesti u znak odbijanja normalizacije odnosa s Izraelom. Protesti su se proširili i na druge gradove gdje su mladi ljudi blokirali puteve i palili gume. Na protestima su se pojavile i palestinske zastave.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova opisalo je sastanak s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom kao "nezvanični susret", ali su ulični protesti već bili u toku u nekoliko libijskih gradova.

Politički sukob izbio je u nedjelju nakon što je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova reklo da su se ministri vanjskih poslova dvije zemlje sastali prethodne sedmice. U saopćenju se navodi da su Izraelac Cohen i Mangoush, ministrica vanjskih poslova Libije, razgovarali na sastanku u Rimu čiji je domaćin bio italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Libijsko ministarstvo vanjskih poslova tvrdilo je u nedjelju navečer da je Mangoush "odbio da se sastane s bilo kojom stranom" koja predstavlja Izrael.

"Ono što se dogodilo u Rimu bio je slučajan i nezvaničan susret, tokom sastanka sa njegovim italijanskim kolegom, koji nije uključivao nikakvu diskusiju, dogovor ili konsultacije", navodi se u saopćenju ministarstva.

Ministar je "na jasan i nedvosmislen način ponovio stav Libije u vezi s palestinskim stvarima", dodaje se u saopćenju.

Vijest o sastanku izazvala je proteste u nekim libijskim gradovima nakon čega je ministarstvo vanjskih poslova Libije optužilo je Izrael da pokušava "predstaviti ovaj incident" kao "sastanak ili razgovor".