Zbog Senusijevog izručenja
0

Libija: Suđenje Gadafijevom sinu odgođeno za pet mjeseci

FENA
Saif al Islam
Saif al Islam
Suđenje sinu bivšeg libijskog lidera Moamera Gadafija za ratne zločine bit će odgođeno za pet mjeseci, uključujući i ključno svjedočenje nedavno uhapšenog Gadafijevog bivšeg šefa obavještajne službe.

Libijski zvaničnici su prošlog mjeseca saopćili da će suđenje Saifu al-Islamu početi u septembru, ali je hapšenje prvog čovjeka obavještajne službe Gadafijevog režima Abdulaha al-Senusija prošle sedmice odgođen početak procesa.

"Spremni smo da sudimo Saifu al-Islamu ovog mjeseca, ali poslije izručenja Senusija Libiji, nove informacije će ugledati svjetlost dana zbog čega ćemo odgoditi početak suđenja za pet mjeseci", izjavio je zvaničnik Milad al-Zintani iz kancelarije tužioca.

Nove libijske vlasti uporne su u namjeri da sude članovima Gadafijeve porodice i njegovim pristalicama u zemlji kako bi pokazali da će svi oni koji su podržavali njegov ostanak na vlasti 42 godine biti zato kažnjeni, ocijenila je agencija Reuters.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava, stoga, strahuju da će suđenje i Gadafijevom sinu i njegovom bivšem šefu obavještajaca biti nepravedno i da neće ispuniti međunarodne standarde.