Svijet
0

Libija protjeruje UNHCR

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Libijske vlasti su bez ikakvog obrazloženja naložile Visokom komesarijatu UN-a za izbjeglice (UNHCR) da zatvori ured u toj zemlji, izjavila je u utorak u Ženevi glasnogovornica UNHCR-a Melissa Fleming.

Fleming je na konferenciji za novinare rekla da su libijske vlasti prošle srijede naložile UNHCR-u da prekine s radom i napusti zemlju.

"Duboko žalimo zbog te odluke. Libijske vlasti nam nisu iznijele nijedan razlog" za takvu odluku, rekla je ona, prenio je BBC.

Fleming je rekla da je UNHCR u Libiji predstojala veliki posao na zaštiti, pružanju pomoći i pronalaženju trajnih rješenja za izbjeglice i azilante.

"Sve evropske vlade koje koriste Libiju kao mjesto prihvata osoba koje bježe od progona treba da preispitaju svoju poziciju ako UNHCR tamo više nije prisutan", rekla je Fleming na pitanje novinare povodom sporazuma Rima i Tripolija o vraćanju imigranata u Libiju.

UNHCR koji je prisutan u Libiji od 1991. ima 26 zaposlenih, precizirala je Fleming i izrazila nadu da je odluka vlasti o zatvaranju ureda "privremena".

Fleming je navela da je UNHCR već registrirao oko 9.000 izbjeglica s palestinskih teritorija, iz Iraka, Sudana, Somalije i ostalih afričkih zemalja.