Svijet
0

Libija pozdravila odluku Afričke unije i osudila rezoluciju Arapske lige

FENA
Tripoli je danas pozdravio formiranje komisije Afričke unije (AU) radi pronalaženja rješenja za krizu u Libiji i obećao je da će pomoći radu tog tijela, dok je osudio rezoluciju Arapske lige u kojoj se pozivaju Ujedinjene nacije da uvedu zonu zabrane leta u toj zemlji.

"Libijske vlasti će preduzeti sve korake kako bi dočekale članove (komisije) i pomogle im da obave svoj zadatak", izvijestila je državna televizija, prenoseći saopćenje vlade.

AU je u petak saopćila da su lideri Južne Afrike, Ugande, Mauritanije, Konga i Malija formirali komisiju koja će uskoro otputovati u Libiju sa zadatkom da razgovara sa svim stranama u Libiji, olakša sveobuhvatan dijalog i uključi partnere iz AU u rješavanje krize u toj sjevernoafričkoj državi, podsjetio je Reuters.

AU je potvrdila da poštuje jedinstvo i teritorijalni integritet Libije i odbacuje stranu vojnu intervenciju u bilo kom obliku.

Arapska liga je juče pozvala Vijeće sigurnosti UN da proglasi zonu zabrane leta u Libiji i ocijenila da je vlada Moamera el Gadafija izgubila legitimitet zbog, kako je navela, zločina koje su njene snage počinile nad narodom.

Rezolucija Arapske lige "temelji se na lažnim tvrdnjama i izvrtanju činjenica" i predstavlja "neprihvatljivo odstupanje" od sopstvene povelje, prenijela je libijska televizija.