Paravojne snage
108

Libija na rubu rata, General Kalifa Haftar poslao vojsku na Tripoli

Klix.ba
General Kalifa Haftar poslao je svoje snage da zauzmu prijestolnicu Tripoli, koja je priznata od UN-a. Na tom području se trenutno vode borbe između Haftarovih i vladinih snaga, prenosi BBC.

UN-ove snage su zauzele pozicije i postavljene su u visoki stepen pripravnosti.

Haftarove paravojne snage su već prije nekoliko dana krenule na Tripoli iz nekoliko pravaca, te od tada znatno napreduju. Nisu naišle na veći otpor, te su im samo 100 kilometara od Tripolija ranjena dva vojnika.

Haftar je na Facebooku izjavio kako je "pobjednički marš" organizovan da bi "protresao zemlju pod stopama nepravedne grupe". Također je obećao sigurnost onima koji polože svoje oružje i podignu bijelu zastavu.

Fati Basaga, libijski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je za Al Jazeeru kako se njegova vlada nema namjeru predati. Spremni su na žrtvu, ali ne žele odustati od demokratije koju oduvijek priželjkuju. Basaga je Haftara uz to nazvao i "vojnim diktatorom".

Libija trenutno ima dva suparnička parlamenta i vlade, jednu na zapadu, a drugu na istoku zemlje.

Vijeće sigurnosti UN-a održalo je jučer hitnu sjednicu u sklopu koje su pozvali Haftarove snage da obustave ofanzivu na Tripoli jer ta vojna akcija prijeti stabilnosti zemlje. Dodali su i da vojno rješenje u Libiji nije moguće.