Revolucija koja ubija snove djece
0

Libija: Malaak je ostala bez noge, a sve što želi je da trči

Sarajevo-x.com
Petogodišnja Malaak iz okoline Misrate u Libiji ostala je bez noge nakon napada snaga lojalnih Muammaru Gaddafiju 13. maja. Svi njeni snovi su uništeni. Više od mjesec je u bolnici. Roditelji je ne mogu ničim oraspoložiti. Njena jedina želja je da ponovo trči livadama.

"Šta je s ovim ljudima? Prije nije bilo ovako. Mogla sam se igrati i trčati. Sada mi ovi ljudi smetaju", bilo je prvo što je kazala djevojčica kada joj je u sobu ušla ekipa CNN-a.

"Šta ti treba, kćeri?", pitao je otac nježno pokušavajući je utješiti.

"Tata, ne tjeraj me da plačem. Ne želim nikoga vidjeti. Želim kući. Želim da se igram i trčim i radim sve što poželim. Ne želim da osjećam bol", kazala je plačnim glasom Malaak, a onda se povukla u sebi i ušutila.

Promjene raspoloženja su posve uobičajene kod Malaak, od tog kobnog 13. maja, kazala je majka. Nesreća se dogodila kada je djevojčica spavala u "sigurnosti" svoga doma s bratom i sestrom. Nažalost, oni su poginuli.

"Sve troje su bili u krevetu, a ja sam čistila kuću. Nekoliko trenutaka kasnije začula sam prvu eksploziju u blizini naše kuće. Potrčala sam u sobu gdje su bila djeca, ali u tom trenutku pala je granata", ispričala je majka djevojčice.

"Njena desna noga je bila skoro otkinuta, a lijeva noga i ruka slomljene. Drugo dvoje djece nosu disali. Podigla sam ih jedno po jedno i počela se moliti Bogu. Mohamed i Rodayna bili su mrtvi...", potreseno je ispričala majka za CNN.

Malaak su domah odvezli u bolnicu. Noga joj je morala biti amputirana.

Ljekar Ahmad Radwan je znao da drugo rješenje ne postoji. Bio je svjestan da time "amputira njene snove", da proteza za djecu nema i da će biti vezana za kolica.

"Nisam to mogao učiniti, zamolio sam druge kolege da preuzmu Malaak", rekao je za CNN.

Radwan nije prestao da brine za djevojčicu. Preko svoje zaručnice stupio je u kontakt s fondacijom Global Medical Relief koja brine o djecu koja su izgubila udove ili vid.

Zahvaljujući toj fondaciji djeovojčica bi trebala otputovati u SAD gdje bi joj mogla biti pružena pomoć. Ta vijest ju je razveselila.

Na očevo pitanje šta sada želi, odgovorila je:

"Želim da idem u Ameriku, dobijem novu nogu i odmah se vratim kući. I to je sve!"