Svijet
0

Libija: Gadafijev sin priznao da su Bugarke bile mučene

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
“Istina, bili su mučeni elektrošokovima i prijetili su im da će i njihove obitelji biti na meti', izjavio je Saif al Islam Gadafi.

Sin libijskog predsjednika Moamara al Gadafija priznao je u razgovoru za Al Jazeeru da su bugarske medicinske sestre i palestinski liječnik bili mučeni u zatvoru gdje su zbog optužbe da su stotine djece namjerno zarazili virusom HIV-a, proveli proteklih osam godina, piše u subotu zagrebački Vjesnik.

Palestinski liječnik Ashraf Alhajouj koji je u međuvremenu dobio bugarsko državljanstvo izjavio je prošlog mjeseca nizozemskoj televiziji da su ga u zatvoru drogirali, tukli, mučili elektrošokovima, te strašili policijskim psima. Sličnu priču iznijele su i bugarske medicinske sestre.

“Priznala sam usred mučenja elektrošokovima. Privezali bi mi žicu na jezik i prste i puštali struju kroz tijelo”, rekla je Valentina Siropulo.

Saif al Islam priznao je da je sama istraga bila neprofesionalna, te da su neka djeca bila zaražena virusom HIV-a i prije nego što su bugarske medicinske sestre stigle u Libiju.

“Bilo je propusta, desila se tragedija, no ništa nije bilo namjerno učinjeno”, izjavio je mlađi Gadafi.

Palestinski liječnik najavio je zbog svega toga tužbu protiv libijskih vlasti na sudu za ljudska prava Ujedinjenih naroda. Saif al Islam je rekao kako Libija neće imati zakonske posljedice zbog njegova priznanja.