Svijet
9

Libija dvije godine poslije Gadafija na ivici građanskog rata

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pred drugu godišnjicu od ubistva dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija, Libija je zemlja na ivici novog građanskog rata, piše britanski "The Guardian".

List navodi da bjesne borbe u Bengaziju, gdje je počela pobuna protiv Gadafija, a gdje već mjesecima traju borbe radikalne milicije i regularne vojske.

Nasilje se dodatno proširilo kada je u petak na izlazu iz džamije ubijen zapovjednik vojne policije Libije Ahmed al-Bargati.

S druge strane, Tripoli se priprema za posljedice kidnapovanja premijera Alija Zajdana ranije ovog mjeseca, a istovremeno, snage koje se zalažu za autonomiju istočne oblasti Sirenajka, proglasile su u Bengaziju, koji je njen glavni grad, nezavisni parlament, što bi moglo da predstavlja uvod u raspad zemlje, ocjenjuje "Guardian".

Libijski odredi milicije su u središtu pažnje više nego ikada ranije, dok zemlju potresa kako nasilje, tako i ekonomski zastoj.

Premijer je za svoju otmicu prije 10 dana optužio glavni štab najveće milicije u zemlji "Libijski štit", ističući da će preduzeti oštre mjere čim se završi Kurban-bajram.

Ta grupacija, međutim, negira odgovornost, ali su njene jedinice ovog vikenda ojačale pozicije iz straha od napada.

"Guardian" piše da je spiralu nasilja izazvalo hapšenje Anasa el-Libija, pripadnika al-Kaide, koga SAD sumnjiče da je učestvovao u napadu na ambasadu SAD u Najrobiju 1998. godine, prenosi Tanjug.

Hapšenje je podijelilo libijsku javnost na protivnike i pristalice Zejdana, a NATO se našao u teškoj poziciji zbog planova da obuči novu vojsku, navodi britanski list.