Svijet
0

Libija će obeštetiti žene silovane tokom ustanka iz 2011. godine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Libija će ponuditi obeštećenje ženama silovanim tokom ustanka uz podršku NATO-a iz 2011. godine u kojem je svrgnut Muammar Gaddafi, saopćio je u srijedu libijski ministar pravde, dotičući se tabu teme.

Na stotine žena je silovano tokom osmomjesečenog sukoba, sudeći po Međunarodnom krivičnom sudu, koji je prikupljao dokaze da su progadafijevske snage koristile silovanje kao sredstvo širenja straha među svojim protivnicima.

Nikakva tačna brojka silovanih žena nije dostupna.

Aktivisti za ljudska prava insistiraju na obeštećenju za žene, ali žrtve silovanja često se sataniziraju u toj muslimanskoj konzervativnoj zemlji u kojoj razgovor o toj temi ostaje tabu, tako da nije jasno koliko je zapravo žrtava silovanja registrovano.

Ministar pravde Salah al-Marghani izjavio je da vlada priznaje žene silovane tokom sukoba kao ratne žrtve, stavljajući ih u isti nivo s ranjenim bivšim pobunjeničkim borcima koji traže medicinski tretman.

"Ta grupa (žene) je slaba i treba našu pomoć. Zakon im daje brojna prava i također obuhvata obeštećenje", izjavio je Marghani noivinarima.

On nije kazao kakvo bi obeštećenje žene dobile.

Ostale žrtve rata imaju pravo na povlastice, uključujući i medicinsku pomoć, sigurno mjesto boravka i finansijsku pomoć, prenosi Reuters.