Na ulicama vlada strah
48

Libija: Broj žrtava u sukobima porastao na 32, stanovnici i dalje na oprezu

S. Š.
Oružani sukobi u Tripoliju vođeni su u strogom centru grada (Foto: EPA-EFE)
Oružani sukobi u Tripoliju vođeni su u strogom centru grada (Foto: EPA-EFE)
Višemjesečni mir koji je relativno vladao u Tripoliju, glavnom gradu Libije, okončan je sukobima koji su otpočeli jučer. Broj žrtava u konfliktu vojnih i političkih frakcija porastao je na 32, prema posljednjim informacijama.
Borbe su izbile u subotu ujutru kada su se sukobile policijske snage protiv naoružanih grupa koje su u savezu sa opozicionom administracijom koja mjesecima traži sjedište u glavnom gradu.

Tačnije, prema navodima portala Africanews, do sukoba je došlo između pristalica vođe Revolucionarne brigade Tripolija Haithama al-Tajourija i frakcije koju predvodi Abdel-Ghani al-Kikli.

Stanovnici strahuju da bi borbe mogle prerasti u širi rat i povratak na vrhunce dugotrajnog sukoba u Libiji.

Ministarstvo zdravstva Libije saopćilo je da su najmanje 32 osobe poginule, dok je 159 ranjeno.

Među mrtvima je i Mustafa Baraka, komičar poznat po svojim video snimcima na društvenim mrežama u kojima ismijava policiju i koruptivni sistem. Navodno, upucan je dok je na društvenim mrežama uživo prenosio dešavanja u Tripoliju.

Stanovnici su i dalje oprezni zbog potencijalnog nasilja i većina je u nedjelju ostala u svojim kućama. Mnogi su požurili u supermarkete kada su se sukobi smirili kako bi se opskrbili hranom i drugim potrepštinama.