Svijet
0

Libija: Borbe u gradu Brega

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Libijski pobunjenici saopštili su u ponedjeljak da su u stambenim dijelovima grada Brege na istoku Libije u toku borbe sa snagama lojalnim Moameru Gaddafiju.

Pobunjeničke snage napreduju u borbi za Bregu uprkos tome što su bili izloženi žestokoj artiljerijskoj vatri vladinih snaga, koje kontrolišu ovaj grad.

Analitičari navode da bi pad ovog grada, gdje je jedna od najvećih naftnih postrojenja u Libiji, u pobunjeničke ruke bio bi veliki uspjeh za antivladine snage.

Brega, koja je udaljena oko 750 kilometara istočno od Tripolija, je od februara kada je krenula pobuna protiv Gaddafija, u nekoliko navrata padala u pobunjeničke i vladine snage.

Portparol pobunjeničkih snaga Mohammed Zawi rekao je da su pojedine manje grupe ušle u grad, ali da još nije pod punom kontrolom pobunjenika.

On je dodao da se sada borbe vode iz neposredne blizine.

Prema javljanju stranih agencija tri pobunjenička borca su juče poginula, a 96 je ranjeno.
Nešto ranije je drugi portparol pobunjenika Mohammed al Rajaly rekao da su antivladine snage oslobodile sjevernoistočni dio grada i da se kreću ka vladinim snagama u jugozapadnom dijelu Brege.

Dopisnik agencije Reuters sa lica mjesta rekao je da su u proteklih nekoliko dana borbeni avioni NATO-a gađali Gaddafijeve snage nedaleko od Brege. Saopšteno je da su pogođena oklopna vozila i raketni lanseri nedaleko od Brege.

NATO je saopštio da su borbeni avioni tokom jučerašnjeg dana u istočnom dijelu Tripolija pogodili skladište u koji su smješteni tenkovi, oklopni transporteri i municija.

Gaddafi i dalje odbija da ode sa vlasti. On je u svom govoru tokom vikenda pobunjenike opisao kao izdajnike i odbacio je sugestije da se priprema da napusti Libiju.

On je govor održao nakon što su zapadne i arapske sile saopštile da je pobunjeničko rukovodstvo legitimna vlada Libije i ponovile su svoj zahtjev da Gaddafi i njegova porodica predaju vlast.