Svijet
0

Libija: Ahmed Miitig imenovan za premijera

FENA
Opći nacionalni kongres izabrao je Ahmeda Miitiga, biznismena kojeg podržavaju islamisti, za šefa libijske vlade na haotičnoj sjednici u toku koje se najprije nije uspjelo doći do potrebnog broja glasova.

Četrdesetdvogodišnji Ahemd Miitig, biznismen iz grada Misrate, peti je i najmlađi šef vlade od pada režima Muamera Gadafija 2011. Poslanici su osporavali novo prebrojavanje utvrdivši da je prvi rezultat od 113 dobijenih glasova proglašen važećim i sjednica završena.

Salah Al-Mahzum, drugi potpredsjednik kongresa, objavio je da je Miitig izabran sa 121 glasom, nakon što je u prethodnom prebrojavanju dobio 113 glasova, što je ispod potrebnih 120.

Potpredsjednik kongresa Ezzeddine al-Awami je naprije objavio da je sjednica završena nakon neuspjeha kongresa da prikupi 120 glasova, koliko je bilo potrebno za povjerenje premijeru.

Poslanici su ipak tražili nastavak pregovora kako bi pokušali da ubijede poslanike da daju povjerenje Miitigu i da sačekaju ostale koji su bili odsutni.

Državna televizija je prekinula prenos a zatim ga nastavila poslije sat vremena kako bi objavila novi rezultat.

Novi premijer dolazi umjesto Abdallaha al-Thanija u ostavci, koji je bio prijelazni premijer nakon što je smijenjen Ali Zeidan 11. marta.