Japan
0

Liberali priznali poraz

SRNA
Japanski premijer Taro Aso priznao je poraz svoje Liberalno-demokratske partije na parlamentarnim izborima.

Još prije zatvaranja birališta, sve velike japanske televizijske stanice objavile su, na osnovu anketa o izlaznosti birača, da je opoziciona Demokratska partija Japana osvojila 300 od ukupno 480 mjesta, koliko ima japanski parlament.

"Ti rezultati su veoma bolni. To pokazuje duboko nezadovoljstvo radom naše partije", rekao je Aso na konferenciji za novinare u Tokiju po zavšetku glasanja.

Aso je dodao da prihvata odgovornost za loše izborne rezultate i nagovijestio da će podnijeti ostavku na mjesto predsjednika LDP-a. I drugi visoki funkcioneri u stranci najavili su ostavke po objavljivanju konačnih rezultata koji su najavljeni za sutra.

Poraz liberalnih demokrata otvara put lideru Demokratske partije Japana (DPJ) Jukio Hatojami da na mjestu premijera zamijeni Tara Asa i formira novu vladu, što se očekuje u narednih nekoliko sedmica.

Japanski mediji ocjenjuju da je takav ishod izbora posljedica nezadovoljstva ekonomskom situacijom u zemlji, za koju većina Japanaca smatra da je najgora od Drugog svjetskog rata.

Stopa nezaposlenosti u zemlji dostigla je rekordnih 5,7 odsto, a zbog deflacije veliki broj porodica prinuđen je da znatno smanji potrošnju zbog nesigurnih radnih mjesta.

Visoki zvaničnik DPJ-a Jošihiko Noda izjavio je da je njegova stranka naporno radila na postizanju dobrih rezultata i osvajanju vlasti i dodao da u stranci postoji "snažan osjećaj odgovornosti da se ostvare sva obećanja data u kampanji".

Demokrate su u izbornoj kampanji obećavale pomoć porodicama sa djecom, a poljoprivrednicima veće minimalne zarade. U platformi te stranke važno mjesto pridaje se i većoj nezavisnosti Tokija od Vašingtona, kao i čvršće veze sa azijskim partnerima poput Kine.

Hatojama, inžinjer koji je doktorirao na Stenfordu, kazao je, međutim, da neće uvesti dramatične promjene u spoljnoj politici zemlje i nagovijestio da će partnerstvo sa SAD i dalje biti glavno obilježje spoljne politike.

Prije raspisivanja izbora DPJ imala je u parlamentu 112 poslanika.

Za formiranje vlade potrebno je da stranka osvoji 241 mesto, ali svi pokazatelji upućuju da će DPJ znatno premašiti taj broj.

Sa 300 poslanika, koliko se očekuje da će osvojiti, DPJ će sa dva manja koaliciona partnera imati dvotrećinsku većinu.

Japan je do sada često smatran jednopartijskom državom, pošto je od sredine 1950-ih godina neprekidno državom vladala samo jedna stranka.