Svijet
0

Libanski premijer: Hezbollah se mora razoružati

FENA
Libanski premijer Fouad Siniora
Libanski premijer Fouad Siniora
Hezbollah predstavlja "državu u državi" u Libanu i taj pokret se mora razoružati, izjavio je libanski premijer Fouad Siniora u intervjuu milanskom dnevniku Corriere della Sera.

Siniora je rekao da šiitska milicija radi za Siriju i Iran i da se može razoružati isključivo uz pomoć međunarodne zajednice, i to kada se postigne prekid vatre.

"Nije tajna da Hezbollah odgovara političkim programima Teherana i Damaska", rekao je Siniora za milanski list od četvrtka, zatraživši da "svijet pomogne Libanu da razoruža Hezbollah "s obzirom na to da je Liban isuviše slab da bi napadao uporišta Hezbollaha na jugu zemlje".

"Najvažnije je sada da se vrati puni libanski suverenitet na jugu, da se razoružaju sve naoružane milicije", naglasio je libanski premijer.

"Sirijci su u našoj kući, a mi smo isuviše slabi da bismo se branili", ocijenio je Siniora.

On je dodao da su "užasne uspomene na građanski rat isuviše prisutne, tako da niko više nije spreman uzeti oružje u ruke", prenio je AP.

Libanski premijer je istaknuo kako je važno da Izrael "delegitimizira" libanske paravojne snage tako što će osloboditi libanske zatvorenike i povući se sa farmi Sheba - sporne teritorije koju Liban želi prisvojiti, a Hezbollah koristi kao izgovor za napade na izraelske snage.