Svijet
0

Libanska armija proglasila pobjedu

FENA
AP
AP
Libanska armija je kasno sinoć saopštila da je "slomila" islamske ekstremiste u palestinskom izbjegličkom logoru na sjeveru zemlje, nakon žestokih borbi koje su trajale više od mjesec dana.

Libanski ministar odbrane Elijas Murr je izjavio da su vojnici počeli operaciju čišćenja i da će se opsada logora Nar al Bareda, kraj Tripolija, nastaviti dok se vođe ekstremista ne predaju. Više od 150 ljudi je poginulo, uključujući najmanje 20 civila u tom najkrvavijem unutrašnjem nasilju u Libanu od završetka građanskog rata 1990. godine.

Snage libanske armije uložile su mnogo da pobijede ekstremiste grupe Fatah al-Islam, inspirisane al-Qaidom. Razmjestile su jake snage da unište dobro utvrđene pozicije u logoru. Ministar Murr je sinoć objavio da "su vojne operacije završene, militatno rukovodsto je pobjeglo i logor ostaje vojna zona". Ujedno je naglasio da je armija "uništila sve pozicije Fatah al-Islama".

Sedmicama je artiljerija gađala ekstremiste u logoru, uz podršku borbenih brodova uz obalu Sredozemnog mora. U borbe su se uključile i specijalne jedinice da se suprostave dobro naoružanim ekstremistima. Kad su sukobi eskalirali, pojačala se i zabrinutost da bi se nasilje moglo proširiti na druge logore širom želje.

Međutim, centimetar po centimetar armija je napredovala, rušeći zgrade u logoru i na kraju satjerala ekstremiste u ćošak. Cijena je bila visoka - najmanje 75 vojnika je poginulo. Mnogi su pogođeni snajperskom vatrom. Vođe grupe su, međutim, preživjele udare armije i pronašle utočište duboko u logoru, među civilima.

Zato je Nar al Bared i dalje opasno mjesto za život i sukobi manjeg intenziteta će se nastaviti, dok se preostali borci ne predaju, budu ubijeni ili uhvaćeni. Nekoliko sati prije proglašenja pobjede vodile su se sporadične bitke. Grupa imama, koja je i ranije pokušavala da posreduje, rekla je nakon toga da je Fatah al-Islam proglasio prekid vatre.

Ekstremisti su pristali da postupaju u skladu s odlukama libanske armije i da okončaju vojne operacije, povjerio je jedan od posrednika, šejh Mohamed Hadž, AP-u. Ministar odbrane je kazao da je "veliki broj" lidera grupe ubijen, ali da su glavni vođa Šaker al Absi i njegov zamjenik Abu Hureira u bjekstvu, mada on vjeruje da se kriju u logoru.

Prije početka sukoba u Nar al Baredu je živjelo oko 40.000 ljudi, ali je većina pobjegla za vrijeme povremenih prekida vatre. Veliki dijelovi logora sada su pretvoreni u ruševine. Neposredan povod za sukob bio je pokušaj hapšenja članova Fatah al islam, osumjničenih za pljačku banke u Tripoliju. Ekstremisti su potom napali vojne pozicije kraj logora i započeo je sukob koji je prijetio da se proširi na još neke, od ukupno 12 izbjegličkih logora, sa oko 400.000 palestinskih izbjeglica.

Na osnovu decenijama starog dogovora, libanska armija ne može da ulazi u logore, pa je sigurnost prepuštena oružanim grupama u njima. Članovi grupe nisu bili samo Palestinci i Libanci, već i Arapi iz drugih zemalja Tunisa, Alžira, Sirije i Saudijske Arabije.

Libanska vlada tvrdi da grupu podržava sirijska obavještajna služba što Sirija oštro poriče.