Sud na Manhattanu
0

Libanac prodavao oružje gerilcima

FENA
Američki federalni sud na Manhattanu proglasio je krivim Libanca za tri od četiri tačke optužbe koje ga terete da je prodavao oružje kolumbijskim gerilcima u vrijednosti od nekoliko miliona dolara.

Sud je u utorak Tareka Musu el-Gazija (62) proglasio krivim i za učešće u zavjeri čiji je cilj bio da se ubiju pripadnici američkih snaga sigurnosti, kao i da se pribave protuavionske rakete.

Ukoliko ga američki sud proglasi krivim, Gaziju prijeti kazna zatvora od 25 godina do doživotne robije, prenio je Reuters.

Gazi, koji je uhapšen u Rumuniji, optužen je da je učestvovao u prodaji oružja Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC) zajedno s jednim od najvećih trgovaca oružjem na svijetu, Sirijcem Monzerom el-Kasarom, koji je optužen za terorizam i prošlog mjeseca osuđen na 30 godina zatvora.

Ispostavilo se da je ta prodaja bila dio operacije u koju su bili uključeni krijumčari oružja od Libana, preko Rumunije, do Španije.

Američko tužilaštvo tvrdi da je oružje koje je Gazi zajedno s drugim krijumčarima prodavao FARC-u bilo namijenjeno i za napade na američke policajce koji su angažirani u borbi protiv krijumčara droge preko Kolumbije.

Gazi je u Rumuniji uhapšen zajedno sa Felipeom Morenom Godojom, koji je osuđen na 25 godina zatvora.