Svijet
0

Liban zatražio 280 miliona dolara pomoći od SAD-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjedinjene Američke Države razmatraju zahtjev Libana za 280 milona dolara vrijednom vojnom pomoći, usmjerenom na razbijanje grupa radikalnih islamista koje djeluju iz palestinskih izbegličkih kampova raštrkanih širom te države, saopćio je u utorak State Department.

Liban je zatražio 220 miliona pomoći za vojsku, te dodatnih 60 miliona za ostale snage sigurnosti, uključujući i policiju, kako bi razbio ustanak ekstremista povezanih s al-Qaidom, rekao je portparol State Departmenta Sean McCormack.

Talas nasilja, koji je posljednjih dana zahvatio Liban, najčešće se povezuje s poodmaklim konsultacijama u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda oko formiranja međunarodnog tribunala za suđenje počiniocima političkih ubistava u toj državi, uključujući i atentat na bivšeg prozapadnog premijera Rafika Haririja 2005. godine.

Zapadni diplomati skloni su da za nemire u Libanu optuže susjednu Siriju i agresivne islamiste iz Hezbollaha, ali je Damask odlučno odbacio umiješanost u razvoj događaja u toj državi.

Američka vojna pomoć Libanu prošle godine iznosila je 40 miliona dolara, dok je za ovu godinu odobreno još pet miliona.

SAD bezrezervno podržava prozapadnu vladu premijera Fuada Siniore, oštro upozoravajući "Siriju, terorističke grupe i ostale" da neće tolerirati njihovo miješanje u unutrašnje probleme Libana.