Liban: “Sirijski Palestinci” ponovo izbjeglice

A
Anadolija
29.12.2012. u 12:59
0
2
Liban: “Sirijski Palestinci” ponovo izbjeglice
0
Liban: “Sirijski Palestinci” ponovo izbjeglice Foto: Anadolija
Tražeći spas i bezbjednije mjesto za boravak, Palestinci koji su izbjegli iz Sirije i smjestili se u izbjegličke kampove Sabra i Satilla u Bejrutu, po drugi put su postali izbjeglice nakon napuštanja svoje domovine Palestine.
Ekipa agencije Anadolija posjetila je ove kampove kako bi se uvjerila u kakvim uslovima žive palestinske izbjeglice koje je zadesila teška životna sudbina tako da su nedavno morali napustiti i Siriju u kojoj od marta prošle godine traju sukobi.

Na početku razgovora podsjećaju kako su po drugi put postali izbjeglice i morali napustiti i Siriju u potrazi za bezbjednijim mjestom za život. Objašnjavaju da su živjeli u kampu Heccira u naselju Seyyide Zeyneb u Damasku, ali su sbog sve češćih sukoba morali napustiti to mjesto.
Porodica Cemelna je među palestinskim porodicama koje su izbjegle iz Sirije u Liban.

“U jednoj sobi živi nas desetoro i mjesečno nam daju oko 300 dolara pomoći. U sobi je vlažno i nema struje”, ispričali su članovi ove porodice.

Oni su također istaknuli kako sirijska vojska odana predsjedniku Basharu al-Assadu svakodnevno ubija nevinu djecu i siluju žene.

“Osim pripadnika sirijske vojske, iranski vojnici i vojnici Hezbilaha su najopasniji za civilno stanovništvo. Oni rade najokrutnije i najgnusnije stvari”, kazali su u razgovoru s ekipom agencije Anadolija.

Članovi ove porodice prisjetili su se i iskustava iz izbjegličkog kampa u Damasku.

“Petogodišnju djevojčicu su isjekli pred našim očima. Prvo smo ostali bez Palestine. Pobjegli smo u Siriju, ali i tamo smo se suočili sa nasiljem. Oslobodilačka vojska Sirije nam je mnogo pomogla”, istakli su.

Također, u kampu Satilla, u jednoj sobi stanuje palestinska porodica Antar sa četvero djece.

“U Siriji smo imali pravu kuću. Ovdje živimo kao u ćumezu, bez stuje i vode”, kazala je majka djece.

Palestinske izbjeglice naglašavaju kako nisu imali izlaza, jer su iz Sirije morali izbjeći kako bi “spasili živu glavu”.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: