Svijet
0

Liban: Ponovno odgođen izbor predsjednika

FENA
U Libanu je šesti put odgođen izbor predsjednika, onaj predviđen za petak, kako bi se omogućili razgovori o imenovanju šefa vojske na tu funkciju nakon što je prije sedmicu dana istekao mandat dosadašnjem šefu države Emilu Lahudu.

Kako su javile agencije, general Michael Suleiman je posljednji predložen za predsjednika, u jeku borbe za vlast između prozapadne libanske vlade i opozicije predvođene proiranskim Hezbollahom, koji ima podršku Sirije.

Libanski premijer Fouad Siniora je izrazio nadu da će se postići rješenje u interesu naroda Libana i najavio ozbiljne razgovore.

Predsjednik Lahud napustio je predsjedninčku palaču u ponoć 23. novembra a da nasljednik nije izbran zbog nesporazuma između zavađenih partija u parlamentu.

Politički izvori u Libanu navode da se u petak neće ni održati predviđena sjednica parlamenta na kojoj je trebalo birati predsjednika.

Predsjednik parlamenta Nabih Berri, jedan od lidera opozicije, nije još odgodio tu sjednicu i ne zna se da li će to učiniti u posljednjem trenutku.

U međuvremenu je hrišćanski opozicijski lider Michael Aun rekao da podržava šefa vojske kao kompromisnog kandidata za predsjednika, pod uvjetom da se razriješe ustavne prepreke. Ta podrška smatra se korakom bliže funkciji predsjednika za Suleimana.

Ako bude postignut dogovor o novom predsjedniku, bit će razriješena najozbiljnija politička kriza u Libanu poslije građanskog rata, okončanog 1990. godine, koja je prijetila da preraste u nasilje.

Na osnovu libanskog sistema podjele vlasti između raznih vjerskih zajednica predsjednik mora biti maronitski kršćanin.

Do sada se vladajuća koalicija protivila nominaciji Suleimana jer je on postao šef vojske dok je Sirija kontrolirala Liban i ima dobre veze s Hezbollahom.

Promjenu stava objavio je poslanik odan vladajućoj koaliciji, sin ubijenoga bivšeg libanskog premijera Rafica Haririja, Saad Hariri.

On je rekao da će se dozvoliti amandman na ustav jer je trenutno zabranjeno da se šef vojske ili bilo koji drugi visoki javni službenik kandidira za predsjednika.

Hezbollah, međutim, javno još uvijek podržava Auna, koji je i sam nekada bio vojni šef. Aunovoj kandidaturi se oštro protivi vladajuća koalicija.

Liban je sada bez predsjednika prvi put poslije devet godina.