Svijet
0

Liban: Optužnice protiv 20 pripadnika Fatah al-Islama

FENA
Glavni libanski tužilac optužio je u petak 20 ljudi, među njima četvoricu državljana Rusije, za terorizam zbog pripadnosti organizaciji Fatah al-Islam, koja se dovodi u vezu s Al-Qaidom, javili su libanski državni mediji.

Šesnaestorica optuženih su Palestinci, rekli su neimenovani libanski zvaničnici, a samo trojica, uključujući jednog Rusa, u pritvoru su, dok su ostali na slobodi.

U slučaju da budu proglašeni krivim, optuženi ekstremisti bi mogli biti osuđeni na smrt.

Optuženi ekstremisti ruske nacionalnosti prvi su nearapi protiv kojih su libanske vlasti podigle optužnicu od 20. maja, kada je počeo tromjesečni sukob libanske vojske protiv grupe Fatah al-Islam.

Prethodno su za terorizam optuženi deseci Libanaca, Palestinaca, Saudijaca, Sirijaca i drugih Arapa.

Nacionalna novinska agencija je objavila da su najnovije optužnice podignute zbog čina terorizma, ubistava libanskih vojnika i osnivanja oružane grupe.

Jedan od optuženih ruske nacionalnosti, poznat pod nadimkom Abu Abdulah, navodno je iz Dagestana, bivše sovjetske republike.

Objavljen je i identitet još trojice - Sergeja Vladimira Fisockog, Tajmura Vladimira Kozkova i Aslana Erika Jimkojajeva, rođenih 1987. i dvije godine kasnije.

Nije neoubičajeno za muslimane iz bivših sovjetskih republika, kao i Rusije, da se pridružuju islamskim militantnim grupama, pa tako i Al-Qaida ima članove iz Čečenije, navodi agencija AP.

Libanske vlasti su do sada optužile više od 330 ljudi raznih nacionalnosti za terorizam i pripadnost grupi Fatah al-Islam, koja je sve do 2. septembra pružala zeštok otpor libanskoj vojsci, zabarikadirana u palestinskom izbjegličkom logoru Nahr al-Bared na sjeveru Libana, kraj luke Tripoli.

U napadima vojske s kopna, zraka i mora veliki dijelovi logora, u kome je živjelo oko 40.000 palestinskih izbjeglica, skoro su sasvim razrušeni. U sukobima je poginulo oko 220 ekstremista te 170 vojnika, saopćila je vlada u Bejrutu.

Poginulo je također više desetaka civila u logoru prije nego što su uspjeli pobjeći, rekli su palestinski zvaničnici.

Libanski vojni zapovjednik general Michel Sleimane (Sulejman) izjavio je ljetos da je Fatah al-Islam ne samo inspiriran već i povezan s Al-Qaidom, porekavši ranije tvrdnje nekih zvaničnika libanske vlade da iza grupe stoje sirijski obavještajci.