Svijet
0

Leži li Grenland još na atomskoj bombi?

FENA
Kada se u januaru 1968. godine srušio avion za odbranu američke vojne baze Thule na Grenlandu, nastala je panika, prije svega zato što su avioni u toj bazi, nezvanično i bez znanja lokalnih vlasti, nosili nuklearno oružje.

Srušeni avion je pronađen, a Pentagon je smirio javnost izjavom da atomske bombe koje je prenosio nisu eksplodirale te da su demontirane i uništene.

BBC je, međutim, intervjuirajući preživjele pilote aviona i ulazeći u trag prikrivenim vladinim dokumentima s kojih je tek nedavno skinuta naljepnica "povjerljivo", saznao da su od četiri nuklearne bombe pronađene tri.

Posljednja je ostala zaleđena i zakopana duboko u ledu Grenlanda. Osim što sadrži uran i plutonij, bomba je, sudeći po nacrtima, veoma osjetljiva.

Do aprila iste godine počela je misija potrage za preostalom bombom, u tajnosti, kako detalje ne bi otkrile lokalne danske vlasti.

Misija se pokaza neuspješnom zbog dosta tehničkih problema i dolaska oštre grenlandske zime koja je još više očvrsnula led oko moguće lokacije bombe. Potraga je prekinuta.

Što se na kraju desilo s nestalom bombom? Još se ne zna. Stručnjaci koji su prije 40 godina vodili tim u potrazi za bombom razočarani su zbog svoga neuspjeha, ali se tješe da ako oni nisu uspjeli pronaći opasnu napravu, vjerovatno niko neće moći doći do nje.

Prema zvaničnim izvještajima, pretpostavlja se da je radioaktivni materijal do danas rastvoren u ogromnoj vodenoj masi i time je, navodno, postao bezopasan?!

Današnjim stanovnicima Grenlanda je, međutim, potrebno više od pretpostavke.