Svijet
0

Letovi ruskih bombardera preko Atlantika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Četiri ruska strateška bombardera Tu-95 izvela su u petak trenažni let preko Atlantika, izjavio je glasnogovornik ruskih zrakoplovnih snaga Aleksandar Drobiševski.

"Danas su četiri bombardera Tu-95 za duge relacije uspješno izvela planirani patrolni let iznad Atlantskog okeana. Let je trajao više od 10 sati", rekao je Drobiševski.

Avioni-lovci NATO-a nisu pratili ruske strateške bombardere, dodao je on i naglasio da je let izvršen uz strogo poštovanje međunarodnih propisa, iznad neutralnih voda i uz poštovanje teritorija i granica drugih država, prenio je Itar-Tass.

Početkom februara ruski avioni Tu-95, ili "medvjedi" kako ih klasificira NATO, nadlijetali su američki nosač aviona u Pacifiku, provocirajući SAD da pošalje lovce da ih prate.

Pentagon je ocijenio da takva ruska misija podsjeća na taktiku iz vremena hladnog rata, dok je Kremlj poručio da su ruske misije uvijek u skladu s međunarodnim zakonima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je jačanje i modernizaciju ruske vojske, koja je preživjela tešku krizu nakon raspada Sovjetskog saveza 1991. godine, podsjeća agencija Reuters.