Veliki problemi
1

Letovi na britanskom aerodromu Gatwick obustavljeni zbog dronova

Klix.ba
Putnici koji se nalaze na britanskom aerodromu Gatwick su upozoreni da mogu očekivati probleme s letovima nakon što su primijećeni dronovi.

Pista na Gatwicku je zatvorena nakon što su u njenoj blizini viđena dva drona, zbog čega je došlo do niza kašnjenja i preusmjeravanja letova u srijedu navečer. Avioni koji su trebali poletjeti su zadržani na aerodromu, dok su oni koji su slijetali preusmjereni na druge aerodrome.

Pista je zatvorena u srijedu nešto poslije 21:00 sati kada su viđena dva drona iznad piste. Uslijedile su brojne dojave o dronovima koji lete iznad aerodroma, a pista je nakratko otvorena u 3:01 sati te je nakon 45 minuta ponovo zatvorena zbog istog razloga.

Putnici koji su se našli u avionima u vrijeme zatvaranja aerodroma su spavali na sjedištima te podovima.

Prema britanskom zakonu, korištenje dronova kilometar od aerodroma je zabranjeno. Let dronova iznad 120 metara je također zabranjen jer to predstavlja rizik od sudara s avionima. Ugrožavanje aviona je krivično djelo te može rezultirati zatvorskom kaznom do pet godina.

Aerodrom Gatwick čini sve kako bi putnici dobili hotelski smještaj ili drugi način prijevoza do odredišta. Policija je u međuvremenu pokrenula istragu.